Kildin Finnmark: En fiskebåt med lokal forankring

05 april 2024 Brede Lie Hansen

editorial

Langt mot nord, i det som kan beskrives som Europas siste villmark, ligger Kildin, en liten, lite kjent øy i Finnmark. Dette avsidesliggende stedet byr på en natur så urørt og et landskap så dramatisk at det ville ta pusten fra de fleste. Men hva er det som gjør Kildin til et så unikt sted, og hvorfor trekket det eventyrlystne sjeler fra hele verden?

Historie og geografi

Kildin, ikke å forveksle med Kildinøya ved Kola-halvøya i Russland, er et område i Finnmark med en rik og spennende historie, samt et geografisk mangfold som er ulikt noe annet. Historisk har området vært preget av samisk kultur, hvor det tradisjonelle reindriftssamfunnet har levet i tusenvis av år. Det vitner om et folk som har klart å tilpasse seg de tøffe klimatiske forholdene som hersker i dette nordlige hjørnet av verden.

Geografisk er Finnmark fylket som har det hele, fra fjorder, fjell, og vidder, til et rikt dyreliv og sjeldne naturopplevelser som midnattssolen og nordlyset. Kildins urørte natur reflekterer den uendelige stillheten som preger dette viltre landskapet. Her kan besøkende virkelig kjenne på kroppen hva det vil si å være i ett med naturen og å være i Kildin Finnmark.

Kildin Finnmark

Aktiviteter og opplevelser

For de eventyrsøkende er Kildin i Finnmark et paradis. Om du er ute etter å fiske i krystallklare elver, gå lange turer på vidder som strekker seg så langt øyet kan se, eller oppleve nordlysene danse på en svart vinternattshimmel, så har Kildin noe for deg. Fotturer langs de dramatiske fjellene eller padleturer på de stille fjordene er også blant aktivitetene som tiltrekker seg naturelskere.

Om sommeren, når solen ikke går ned, kan man enda lettere utforske de store, åpne landskapene. Camping under åpen himmel med midnattssolen som selskap er en uforglemmelig opplevelse som mange tar med seg hjem fra sin tur til Kildin. Vinteren på sin side byr på muligheter for hundekjøring, snøscooter-safari, og selvfølgelig det å beundre det magiske nordlyset, Aurora Borealis.

Bevarelsen av Kildins Natur

Bevarelse av den sjeldne naturen og den unike kulturen i Kildin er avgjørende. Mens turismen kan bringe nødvendig inntekt til regionen, er det viktig å balansere dette med bærekraftige praksiser. Lokalbefolkningen jobber ofte aktivt med å beskytte områdets naturlige skjønnhet og samtidig dele sin kulturarv med interesserte besøkende. Det finnes ulike initiativer og prosjekter som fokuserer på å opplyse og involvere turister i å bevare dette enestående området for fremtidige generasjoner.

For de som er interessert i den samiske kulturen, tilbyr Kildin en uforlignelig dypdykk i et århundregammelt levesett. Sjanser til å lære om duodji (samisk håndverk), tradisjonell matlaging, og reindriftskultur er tilgjengelige for de som ønsker å berike sin forståelse og respekt for det lokale samfunnet.

Flere nyheter